A nagykőrösi osztály története

Írta: admin
2009-07-29 14:26
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás

Az 1973. április 29-én megnyílt osztály a Pest Megyei Levéltár területi alapon elkülönülő szervezeti egysége, amelynek levéltári illetékessége Dél-Pest megye területére terjed ki.


Az eredetileg 2000 iratfolyóméter őrzésére és kezelésére tervezett levéltári osztály befogadóképessége napjainkra több mint 3000 folyóméterre növekedett. A levéltár irodái, kutatóterme és szakkönyvtára, valamint iratraktárainak egy része az 1931-ben járásbíróság céljára emelt épületben található, de iratraktárakat alakítottunk ki a bírósági épülettel egybeépült egykori családi házban (épült 1910-ben) és ugyanezen a telken már levéltári raktár céljára épített épületszárnyban (épült 1983-ban). Valamennyi raktárban rögzített Dexion-Salgo állványok vannak, a raktárak hő- és relatív páratartalma a levéltári iratok tartós őrzésére megfelelő.

A Pest Megyei Levéltár nagykőrösi osztálya őrzi két, jelentős történelmi múlttal rendelkező város (Cegléd és Nagykőrös), valamint a két várost övező tíz község illetve város teljes levéltári anyagát. Míg a két nagy múltú város figyelemreméltó feudális kori forrásanyagot mondhat magáénak, addig a községek 1945 előtt keletkezett iratai gyakorlatilag megsemmisültek, illetve rendkívül töredékesen maradtak fenn. Hiányzik a területen illetékes főszolgabíró iratanyaga is. Pest-Pilis-Solt vármegye központi és járási szervei közül a mai Bács-Kiskun megyéhez tartozó részek 1850–1872 között keletkezett iratanyaga is az osztály őrizetében van.A levéltári osztályon kutatóterem biztosítja a zavartalan kutatást, a levéltári forrásokat szakkönyvtár egészíti ki. A távolabbról érkezett kutatóknak jól felszerelt vendégszoba áll rendelkezésükre.